Burs Yönergesi

BURS

Derneğimiz, başarılı fakat eğitimlerini sürdürürken zorlanan ve belirlenen şartları taşıyan öğrencilere eğitim bursu imkânı sunmaktadır.

YAŞAM HAKLARINI DESTEKLEME DERNEĞİ BURS YÖNERGESİ

BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ, KAPSAM, DAYANAK VE TANIMLAR

Madde 1-  Bu Yönergenin amacı, dernek tüzüğü doğrultusunda maddi imkanı olmayan ilköğretim,ortaöğretim ve üniversite öğrencilerine öğrenim süreçleri içerisinde genel ihtiyaçlarına katkıda bulunmak üzere burs vermektir.
Kapsam:
Madde 2-  Bu Yönerge, Yaşam Haklarını Destekleme Derneği tarafından belirlenecek öğrencilere hangi koşullarla burs verileceği ile bunların kesilmesi ve gereği durumunda tahsiline ilişkin hak ve yükümlülükleri kapsar.
Dayanak:
Madde 3-  Bu Yönerge, Yaşam Haklarını Destekleme Derneği tüzüğünün 2. Maddesinde yer alan ”Dernekçe Sürdürülecek Çalışma Konuları ve Biçimleri ” başlıklı bölümün 1.fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.
Madde 4-  Bu Yönergede geçen;
Dernek:Yaşam Haklarını Destekleme Derneği’ni,
Yönetim Kurulu: Yaşam Haklarını Destekleme Derneği Yönetim Kurulunu Burskomisyonu: Yaşam Haklarını Destekleme Derneği Burs Komisyonu’nu,
Öğretim Kurumu: Öğrencinin öğretim gördüğü kurumu,
Öğrenci: Yurt içinde öğrenim gören ilköğretim,ortaöğretim ve üniversite öğrencisini,
Burs: Bu Yönerge hükümlerine göre, öğrenciye karşılıksız verilen parayı,
Başarı (Yeterlilik): Öğrencinin burs isteğinde bulunduğu tarihte, ilköğretim,ortaöğretim ve üniversite kurumuna girişte aldığı puan ve puan türünü, ara sınıfta ise yıl sonu başarı durumunu, burs aldığı süre içerisinde ise öğretim kurumlarının kendi mevzuatları gereği belirledikleri başarı durumunu,
Burs Tahsis Kontenjanı: Her yıl burs verilecek öğrenci sayısını,
Burs Tahsis Listesi: Burs Komisyonunun hazırlamış olduğu burs verilmesi uygun görülen öğrenci listesini,
Gereksinim: Öğrenci ve ailesinin sosyal ve ekonomik durumunu, ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM

BURS TAHSİSİ,  BURS KONTENJANI,  BURS MİKTARI VE ÖDEME ZAMANLARI
Madde 5-  Burs tahsisi,Dernek tarafından bu amaçla toplanacak bağışlarla oluşturulacak ve Dernek burs bütçesi ile sağlanacaktır.Dernek burs bütçesi dikkate alınarak burs verilecek öğrenci sayısını, aylık burs miktarını ve ödeme zamanını belirlemeye Yönetim Kurulu yetkilidir.
a)Yönetim Kurulu, Burs Komisyonuna burs verilecek başlangıç sınıfı öğrenci sayısı ile burs verilecek ara sınıf öğrenci sayısını içeren yıllık Burs Tahsis Kontenjanını bildirir.
b)Burs Komisyonu, kendisine ayrılan sayıda burs verilmesini uygun buldukları öğrencileri, Yönetim Kurulunca belirlenecek aylık taban ve tavan burs miktarı içerisinde kalmak ve yıllık toplam burs tutarını aşmamak koşuluyla belirleyerek en geç Ekim ayı sonuna kadar Yönetim Kuruluna bildirir.Burs Komisyonu maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere bursun bağlanması konusunda değerlendirme yapar.
c)Burs Tahsis Listesi, Yönetim Kurulunun onayından sonra yürürlüğe girer.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

BURS ALABİLME KOŞULLARI
Madde 6-

  1. a) T.C. vatandaşı olmak,

b)Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olmak,

  1. c) YŞM-DER üyesi olmak ya da derneğin en az bir üyesinin referansına sahip olmak,
  2. d) Eğitim ihtiyaçlarının karşılanması açısından maddi desteğe ihtiyacı bulunmak,
  3. e) Yurt içinde ilköğretim veya ortaöğretim kurumlarında veya iki ya da dört yıl süreli örgün eğitim veren yüksek öğrenim kurumlarında öğrenim görmek veya lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olmak.
  4. f) Okul başarısını belgelemek

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

BURS VERİLEMEYECEK ÖĞRENCİLER

Madde 7-  a)Yetim maaşı ve nafaka alanlar dışında, asgari ücret düzeyinde aylık veya üc retle sürekli bir işte çalışan veya gelire sahip olan öğrenciler,
b) Burs isteğinde bulunduğu tarihte okula giriş tarihi itibariyle bir öğretim yılı kaybı olan öğrenciler,
c) Bir yükseköğretim kurumundan mezun olup aynı düzeyde ikinci kez okuyan öğrenciler,
ç) İkinci Öğretim Ve Vakıf Üniversitesi öğrencileri,
d) Gerçeğe aykırı beyanda bulunan öğrenciler,
e) Herhangi bir yüz kızartıcı suçtan dolayı haklarında altı ay ve daha fazla hapis, ağır hapis cezası ile kesinleşmiş mahkumiyeti bulunanlar,
f) Bu Yönerge hükümlerine göre burs almaya yeterli bulunmayan öğrenciler.

 

BEŞİNCİ BÖLÜM

BURS TAHSİS İŞLEMLERİ

Burs Başvurusu:
Madde 8-  Burs başvuruları dernek üyelerinin talebi ile tanıdık vasıtası ile, üniversite yönetimlerinin talebi veya öğrencinin kendi talebi ile şahsen derneğe müracaatı ya da derneğin web sayfasında yer alan Burs Başvuru Formunu eksiksiz doldurup burs komisyonuna iletmesi ile olur.Burs komisyonu öğrenci ile yüz yüze görüşür.Gerektiği  durumlarda öğrencinin çevresinden tahkikat yapılır ve bilgi toplanır.

BURS BAŞVURU ZAMANI
Madde 9
– Burs başvuruları; her yıl

İlköğretim ve Ortaöğretim öğrencileri için 15 Ağustos-15 Eylül

Yüksek Öğretim öğrencileri için 15 Eylül – 01 Ekim tarihleri arasında yapılır

Başvurular 15 Ekim’e kadar sonuçlandırılır.

DEĞERLENDİRME

Madde 10- Burs Komisyonu aldığı başvuruları inceler, bursun bağlanması konusunda aşağıdaki ölçütlere göre değerlendirme yapar:

Babasının ve annesinin hayatta olup olmadığı,
b) Ailesinin gelir durumunu gösterir belge,
c) Ailesinde okuyan kardeş sayısı,
d) Ailesinin oturduğu yer, (semt-mal sahibi-kiracı )
e) Öğrencinin ara sınıflardaki not durumunu gösterir belge.
f) Dernek çalışmalarına olabilecek katılım ve katkısı,
Yukarıdaki ölçütlere ve Madde 6’da belirtilen burs alabilme koşullarına göre yapılan değerlendirme sonunda burs verilmesi uygun görülen adaylar Burs Komisyonu tarafından görüşmeye çağrılır.

Burs Komisyonu, burs başvurusunda bulunan aday öğrenci ile görüşmesi sonrasında vardığı kanaati komisyon üyelerinin imza altına alacağı yazılı bir ”Görüşme Tutanağı” ile yönetim kuruluna 2 gün içerisinde ulaştırır. Burs komisyon üyelerinden herbiri görüşme tutanağına aday öğrenci ile ilgili çekincesi varsa şerh düşebilir.
Görüşme Tutanağı yönetim kuruluna ulaştıktan sonra Yönetim Kurulunun alacağı karar ile burs

ödemesine başlanılır.

BURS ALACAKLARDAN İSTENİLEN BELGELER:
Madde 11- Burs almaya hak kazanan öğrencilerden; aşağıdaki belgeleri bir hafta içerisinde temin

etmeleri istenir. Bunlar:
a) Kimlik Fotokopisi
b) Öğrenci Belgesi

  1. c) Dernek adına yazılacak bursu neden istediğine dair yazılacak başvuru dilekçesi
  2. d) İkametgâh Belgesi- Eğitim döneminde ailesinin yanında kalmıyorsa kaldığı yerin ikametgah belgesi, (yurtta kalıyorsa yurt kimliğinin fotokopisi, öğrenci evinde kalıyorsa evin bulunduğu yerin ikametgâh belgesi)
  3. e) Bir adet resim
  4. Anne ve Babasının S.G.K.dan çalışıp çalışmadığına dair bordroları

 

  1. Gelir Durumunu Gösterir Belge (Muhtardan Alınacak Fakirlik İlmuhaberi) e)Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı)
    Başvuru Beyanındaki Durum Değişikliği:
    Madde 12 – Öğrencinin Derneğe başvurusundan sonra beyanında meydana gelen değişiklikleri o öğretim yılına ait tahsis sonuçları açıklanıncaya kadar dernek yönetim kuruluna yazılı olarak bildirmesi ve belgelendirmesi halinde bu durumu dikkate alınır.
    Burs Dosyası Açılması ve Burs Numarası Verilmesi
  2. ALTINCI BÖLÜM
  3. BURS VERİLMESİ VE SÜRESİ
  4. Burs Verilmesi ve Süresi:
    Madde 14- Öğrenciye burs kapsamındaki aylık nakit ödemeler Ekim-Haziran ( 9 Ay) süresince yapılır. Öğrenciye yapılacak olan ödemeler her ayın son haftası öğrencinin banka hesabına havale edilir.

YEDİNCİ BÖLÜM

BURS ALANLARIN DURUMUNUN İZLENMESİ:
Madde 15-  Öğrencinin:
a) Her dönem sonunda not ortalamasının başarılı olması aranır.

  1. b) Bursun gelecek yıl devamı için, öğrencinin derslerinde başarı gösterip sınıfını geçmesi ve bununla ilgili belgeyi her yıl en geç Ekim ayı sonuna kadar dernek Yönetim Kuruluna sunması gerekir.Belgeleri bu tarihe kadar tamamlanamayan öğrenciler için, yönetim kurulunun karar vermiş olduğu fon miktarı aşılmadan yeniden değerlendirme yapılabilir. (Yüksek öğrenim için önceki dönemlerden dört ve daha çok dersi kalan öğrenciler, sınıfını geçmemiş gibi değerlendirilir.)
    c) Burs alanların durumunun izlenmesinden, dernek burs komisyonu sorumludur.
  2. d) Burs alan öğrencinin sosyal etkinlik becerilerini kazanmaları ve kişisel yeteneklerinin ortaya çıkarılmasına aracı olması için kendisine uygun dernek etkinliklerine ve dernek çalışmalarına katılması gereklidir. Burs alanların dernek çalışmalarına katkılarının sağlanması, görev paylaşımlarına hazırlanmaları ve bu konularda bilgilendirilmeleri ve eğitilmeleri esastır.Buna dair katılım programları Burs Komisyonu tarafından yönetim kurulunun onayı alınarak yapılır.

SEKİZİNCİ BÖLÜM

BURSUN KESİLME DURUMLARI
Başarısızlık Sebebiyle Bursun Kesilmesi:
Madde 16-  Öğretim kurumunca başarısız olduğu bildirilen ya da başarısız olduğu dernek yönetim kurulunca tespit edilen öğrencilerin bursu kesilir.

Madde 17-  Burs almakta olan öğrenci, öğretim kurumundan ayrıldığında bursu kesilir. Öğretim kurumundan en az bir yarı yıl izin alan veya kayıt donduran öğrencinin bursu, izin aldığı ya da kaydını dondurduğu tarihten itibaren kesilir. Öğrencinin yeniden öğrenimine başladığını belgelendirmesi halinde, burs koşullarının devam ettiği dernek yönetim kurulunca tespit edildiği taktirde bursun ödenmesine devam edilir.

Madde 18-  Burs almaktan vazgeçen öğrencinin bursu, vazgeçtiği tarihten itibaren kesilir ve tekrar burs hakkı kazanamaz.
Madde 19-  Burs almaya hak kazanan öğrencinin gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılırsa derhal bursu kesilir.Öğrenciye ödenen toplam burs miktarı yasal faizi ile birlikte öğrenciden geri alınır.Derneğin bu durumdan dolayı görmüş olduğu zarara karşı yasal hakları saklıdır.
Dikey Geçiş Halinde Burs Verilmesi:
Madde 20-  Dernekten burs alan ön lisans mezunu öğrencilerden öğrenimine ara vermemek kaydıyla dört yıllık okulların üçüncü sınıfına ara vermeden intibakı yapılanlar burslarının ödenmesine devam edilir. Ancak, intibak programı süresince burs verilmez ve öğrenime ara vermiş sayılmazlar.

DOKUZUNCU BÖLÜM

BURSUN TAHSİLİ
Madde 21-  İşbu Yönergenin 23. maddesi uyarınca gerçeğe aykırı beyanla kendisine burs hakkı sağladığı tespit edilen öğrencilerin bursu derhal kesilir. Bu durumda ;
a) Ödenen burs miktarı yasal faizi ile birlikte Dernekçe öğrenciden geri alınır.Fakat Öğrencinin ödeyeceği burs borcu, her halûkarda öğrencinin öğretimi süresince Dernek’ten aldığı toplam burs miktarının 3 katını geçmeyecektir.
b) Öğrencinin vefatı durumunda ise vefatından sonra hesabına yatan burs varsa bu meblağ Dernek hesabına aktarılır ve öğrenci hesabı kapatılır.

ONUNCU BÖLÜM

SON HÜKÜMLER
Hüküm Bulunmayan Haller:
Madde 22-  Bu Yönerge ile ilgili hususların açıklığa kavuşturulmasında dernek yönetim kurulu yetkili olup ; hüküm bulunmayan hallerde ilgili boşluk dernek yönetim kurulu kararı ile doldurulur. Dernek yönetim kurulu yönerge maddelerinin içeriğini değiştirmeye, maddeyi tamamen yönergeden çıkartmaya ya da yönergeye ek madde eklemeye her zaman yetkilidir.

YÜRÜRLÜK
Madde 23-  Bu yönerge, dernek Yönetim Kurulu’nun ../../2015 tarih ve .. sayılı kararı ile kabul edilmiş ve bu tarih itibariyle yürürlüğe girmiştir.

YÜRÜTME

Madde 24-

Bu yönergenin kurallarını dernek Yönetim Kurulu yürütür.

Bu Yönetmelik 24 Madde ve …. sayfadan ibarettir.